Wat is Chiptuning ?

Moderne auto’s zijn voorzien van een computer (ECU), ook wel genaamd het regelapparaat. Dit regelapparaat is het brein van de motor. Het regelt bijvoorbeeld het ontstekingsmoment, de hoeveelheid ingespoten brandstof, inspuit duur, koppelbegrenzing, turbodruk etc. De computer is voorzien van een geheugen waar “parameters” met betrekking tot de regeling staan opgeslagen. Door middel van een software aanpassing is bij turbomotoren een vermogenswinst realiseerbaar van 20 tot 40%. Dit uit zich in een duidelijk merkbare koppeltoename (trekkracht) en een verhoging van de topsnelheid. Bij atmosferische motoren (zonder turbo) is de vermogenswinst een stuk lager, ongeveer 6 tot 8%.

Lees meer

Waarom gebruikt de fabrikant deze marge zelf niet?

U zult zich wellicht afvragen waarom de fabrikant de software niet optimaal afstelt. De fabrikant bouwt auto’s welke in een groot aantal landen ingezet worden. De software wordt door de fabrikant afgesteld met een grote marge. In bepaalde landen is deze marge dan ook noodzakelijk vanwege allerlei factoren. Denk hier bijvoorbeeld aan extreme weersomstandigheden, slechte onderhoudsintervallen, lage kwaliteit brandstoffen en olie etc. In Nederland verkeren wij wat dat betreft in ideale omstandigheden en kan dus zonder gevaar voor de motor de optimalisatie plaatsvinden.

Lees meer

Hoe is het verbruik na chiptuning ?

Bij behoud van dezelfde rijstijl als voor de tuning kan door optimalisatie van alle instellingen, met name bij turbodiesel- en gewone dieselmotoren, in de praktijk een minder verbruik gerealiseerd worden van gemiddeld tussen de 5-10% (er zijn enkele klanten die ons hebben laten weten dat zij bij een rustige rijstijl zelfs een minder verbruik hebben gerealiseerd tot 15%!). Benzinemotoren gaan niet meer verbruiken, maar in de praktijk ook niet minder.

Lees meer

Is chiptuning zichtbaar voor merkdealers ?

In de meeste gevallen zijn de veranderingen in uw software door diagnose apparatuur van uw dealer niet te detecteren. Bij een aantal merken hebben wij de mogelijkheid de flashcounter te wissen met speciale apparatuur.

Lees meer
Chiptuning of powerbox?

Jammer genoeg heeft chiptuning een minder goede naam, wat volledig onterecht is. Dit is voornamelijk te danken aan de zogenaamde tuningsboxen, powerboxen of ook wel genaamd bypass tuning. Dit zijn elektronische modules die tussen de bedrading naar het regelapparaat toe geplaatst worden. Op deze wijze verandert er aan het totale motormanagement niets. Dit resulteert in niet goed op elkaar afgestemde parameters in het motormanagement en dus slechte onderlinge doseringsverhoudingen. Deze manier van tunen levert een aardige vermogenswinst op, maar houdt geen daadwerkelijke optimalisatie van het motormanagement in. Bovendien is het zeer milieu onvriendelijk. Onze ervaring leert dat deze manier van tunen op de lange termijn onnodige slijtage en schade aan de motor kan toebrengen. Door middel van echte chiptuning worden de parameters van het totale management zorgvuldig op elkaar afgestemd. Het is zelfs zo dat de parameterinstellingen dusdanig geoptimaliseerd worden, dat een vermindering van het brandstofverbruik ontstaat (bij behoud van dezelfde rijstijl als voor de tuning). Door de tuning wordt het koppel verhoogd bij een lager toerental, de motor hoeft dus minder toeren te maken. De motor loopt hierdoor rustiger maar presteert een stuk beter!

Lees meer
Is er sprake van extra slijtage aan de motor?

Bij Mobile Chiptuning wordt de software zodanig afgestemd op de motor en de rest van de aandrijflijn, dat deze niet kunnen worden overbelast. Bij een normale rijstijl hoeft u dan ook geen rekening te houden met een meer dan gebruikelijke slijtage van de motor.
Moet de automatische transmissie software ook worden aangepast ?
De automatische transmissie software wordt in de gevallen waarbij nodig ook softwarematig aangepast, denk aan DSG, Multitronic en 7G-Tronic. In de meeste gevallen synchroniseert de automatische transmissie software zich automatisch met de geoptimaliseerde software van de verbrandingsmotor.

Lees meer
Kan de originele software weer worden teruggeplaatst ?

Mobile Chiptuning Nederland beschikt over een database waar elke 24 uur een back-up gemaakt wordt, de originele gegevens kunnen op deze manier nooit verloren gaan. Bij verkoop van uw voertuig of bij teruggave aan de lease maatschappij kunnen wij geheel kosteloos uw voertuig weer origineel maken.

Lees meer
Adviespunten na chiptuning

Om optimaal plezier te behouden van uw voertuig na de tuning, dient u de motor geleidelijk warm te rijden en na een lange reis goed af te laten koelen. Dit geldt natuurlijk ook voor originele auto’s. Het is erg belangrijk tijdig onderhoud en reparaties bij defecten uit te laten voeren. Uiteraard met gebruik van de juiste motorolie en onderdelen voorgeschreven door de fabrikant. Bij benzinemotoren raden wij aan benzine met een octaan gehalte van 98 te tanken. Alle verbrandingsmotoren presteren het best bij gebruik van Shell V-Power, Total Excellium of BP Ultimate. Het is raadzaam om de aanbevelingen van uw Mobile Chiptunig Nederland dealer op te volgen.

Lees meer

Service op locatie

Als extra service bieden wij de mogelijkheid uw auto op locatie te tunen. Ideaal voor autobedrijven , drukke ondernemers of klanten die lastig een dag vrij kunnen nemen. Mobile Chiptuning serviceauto’s zijn uitgerust met alle benodigdheden als gereedschap, diagnose apparatuur en tuning apparatuur.

 

Lees meer

Dealer worden ?

Mobile Chiptuning Nederland heeft een groot netwerk van garage bedrijven (automotive/agri) door de Benelux. Al meer dan 80 garages hebben de mogelijkheid zelf onze software te programmeren. Heeft u ook interesse om  Mobile Chiptuning dealer te worden ? Neem vrijblijvend contact op met onze klantenservice. Tel. 0548-626011

Lees meer